Showdown

Showdown is een van de weinige sporten die ook visueel gehandicapten individueel kunnen beoefenen. Je hoeft echter beslist niet blind of slechtziend te zijn, want iedere speler draagt tijdens het spelen een geblindeerde skibril. Iedereen is daardoor gelijk.

Showdown is in Canada ontstaan. Het is een snelle en flitsende sport die één tegen één gespeeld wordt. Het wordt beoefend in een bak (een tafel van 3,66 x 1,15 meter) met opstaande randen van 14 cm. Aan de twee korte kanten van de tafel zit een doel-opening waarin de bal moet worden geslagen om te scoren. Showdown wordt geheel op gehoor en gevoel gespeeld. De bal is van kunststof met kleine metalen kogeltjes erin waardoor hij hoorbaar is, en wordt gespeeld met een kunststof of houten bat. Als je een doelpunt maakt, wordt dit beloond met 2 punten. Als de bal uit de tafel vliegt of als er andere fouten worden gemaakt, krijg je een punt tegen. Degene die als eerste 11 punten heeft, is de winnaar van de set.

2022 06 18 Wethouder toeschouwer bij finaleBij GSV De Sleutels kan zowel op nationaal als internationaal niveau worden gespeeld. Dus als je van uitdaging houdt, maar ook als je je balgevoel recreatief wilt inzetten, ben je bij Showdown aan het goede adres. In de praktijk stappen sporters over naar Showdown als ze door een beginnende oogafwijking moeite krijgen met tafeltennis, tennis, squash of badminton.

Tijdens het sporten is het stil, maar tussendoor is er alle ruimte voor ontmoeting en gezelligheid. Bij de gewone trainingen is het trouwens altijd ontspannen en gezellig. Tijdens wedstrijden gaat het echter om de prestatie. Dan geldt bijvoorbeeld dat het in de speelruimte volledig stil moet zijn en dat niemand tijdens de partij de speelruimte in of uit mag. 

Bijzonder vermeldenswaard is de geweldige service van Stichting Stadsparkeerplan Leiden, die iedere vrijdagavond om 21.15 uur zorgt voor vervoer naar het NS-station Leiden Centraal. De spelers zijn hierdoor niet afhankelijk van een bus die (soms) niet rijdt.

WAAR?
Buurtcentrum Morschwijck, Topaaslaan 19, Leiden

WANNEER?
Elke vrijdagavond van 19.00 - 21.00 uur

Voor meer informatie of contact:
Stefan Heuker (06 36) 15 28 52. Meer info over de sport Showdown vind je op de website www.showdown.nl.