Boccia

Boccia (spreek uit: 'botsja') is een vorm van mikspelen; Het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een (ernstige) beperking. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt een van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen.

Boccia wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme) en sporters die vanwege lichamelijke beperking nauwelijks andere sporten kunnen beoefenen. Voordat je Boccia gaat spelen, moet je ontdekken wat de beste manier is om de bal te werpen of te rollen. Dit kan zijn met de hand (boven-of onderhands) of met de voet of, indien je niet in staat bent de bal vast te houden of met de voeten te spelen, met een goot/hulpstuk. Een assistent beweegt de goot op jouw instructies.

Bij recreatieve wedstrijden en trainingen kunnen de breedte en de diepte van het speelveld worden aangepast aan de individuele wensen van de spelers.

Boccia kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden gespeeld. Wedstrijden speel je 1 tegen 1 of in teamverband (3 tegen 3 of spelers met goot: 2 tegen 2). Internationaal vinden er officiële kampioenschappen plaats zoals Wereld- en Europese kampioenschappen en sinds 1984 is Boccia ook een Paralympische sport.

De gegevens op een rijtje:
Elke vrijdagavond van 19.00 tot 20.30 uur. Locatie: Buurtcentrum Morschwijck, Topaaslaan 19, Leiden. Op dit moment wordt er gespeeld 'op aanvraag'. Zodra er voldoende deelnemers zijn, wordt het weer structureel. Neem daarom eerst even contact op!

Als je graag een keer de sfeer wilt proeven (het is altijd gezellig!), kun je contact opnemen met secretaris Jim Pons, (06 82) 68 14 33.