Boccia

img_7100Boccia (spreek uit: 'botsja') is een vorm van mikspelen; Het is een sport die gespeeld kan worden door mensen met een (ernstige) beperking. Door middel van een toss wordt bepaald wie als eerste de witte bal mag spelen en in welk vak je moet staan. De witte bal wordt in het veld geworpen of gerold en dezelfde speler probeert zijn gekleurde bal zo dicht mogelijk bij de witte bal te spelen. Daarna is de tegenpartij aan de beurt. Hierna moet de partij gooien die het verste van de witte bal vandaan ligt. Deze partij moet net zolang gooien tot het lukt  een van zijn ballen dichter bij de witte bal te spelen dan de tegenpartij etc. Het spel wordt doorgespeeld tot alle gekleurde ballen, dus 6 van elke partij, zijn gespeeld. Dit is een complete ronde, waarna de score kan worden opgenomen.

Boccia is speciaal bedoeld voor mensen met een erg zware beperking. Boccia wordt met name gespeeld door mensen met een cerebrale parese (hersenaandoening met onder andere spasme) en sporters die vanwege lichamelijke beperking nauwelijks andere sporten kunnen beoefenen.

Voordat men Boccia gaat spelen, moet een speler ontdekken wat de beste manier is om de bal te werpen of te rollen. Dit kan zijn met de hand (boven-of onderhands) of met de voet of, indien iemand niet in staat is de bal vast te houden of met de voeten te spelen, met een goot van het hulpstuk. Een assistent beweegt de goot op instructies van de speler.
Bij recreatieve wedstrijden en trainingen kunnen de breedte en de diepte van het speelveld worden aangepast aan de groep van aan individuele wensen.

Boccia kan zowel recreatief als in wedstrijdverband worden gespeeld. Wedstrijden speel je 1 tegen 1 of in teamverband (3 tegen 3 of spelers met goot: 2 tegen 2). Internationaal vinden er officiële kampioenschappen plaats zoals Wereld-en Europese kampioenschappen en sinds 1984 is Boccia ook een Paralympische sport. Het spreekt voor zich dat het een ideaal voor de spelers en een uitdaging is om in 2012 als Nederlandse Delegatie aan de Paralympische Spelen in Londen deel te nemen.

De gegevens voor u op een rijtje:
Elke woensdagavond van 19:00 tot 20:30 uur.
Buurtcentrum Morschwijck, Topaaslaan 19, Leiden

Voor meer informatie:
Rob van Weesel (071) 541 59 23. Kijk voor meer info over Boccia ook op de website: www.boccia.nl.

Eerste boccia talentenschool in Groesbeek

Gehandicaptensport Nederland start in september samen met Werkenrodeschool in Groesbeek een talentenschool boccia. Deze talentenschool boccia wil ambitieuze boccia spelers de mogelijkheid bieden om zich verder te ontwikkelen in de boccia sport.

BocciaGSN2

 

De talentenschool is er voor leerlingen van Werkenrodeschool, maar ook voor spelers die ergens anders op school zitten of werken. Een speler hoeft geen boccia ervaring te hebben om voor de talentenschool in aanmerking te komen; ambitie is voldoende om te kunnen beginnen. De Boccia talentenschool richt zich met name op sporters die binnen de CPISRA - classificatie eisen voor boccia vallen - en zich dus ook kunnen ontwikkelen naar internationaal niveau.

Meer weten? Neem dan contact op via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Bron: Gehandicaptensport Nederland

TPL_BEEZ2_ADDITIONAL_INFORMATION